Гигантски летящи скали приближават Земята

Хиляди астероиди са се насочили към Земята, а американската космическа агенция НАСА потърси помощ от останалите страни, за да се справи с проблема, пише Еxpress.co.uk, цитиран от NOVA.

От НАСА се надяват да успеят да пренасочат гигантските летящи скали, които се придвижват с 55 923 мили в час.

Наред със стотиците астероиди, които орбитират около Земята, учените очакват, че през следващата година ще открият още много.

За да се справи с нарастващия обем на летящите космически отломки, НАСА започва първата по рода си роботизирана мисия. Тя ще посети обект, който е опасно близо до Земята, за да премахне част от неговата маса и да го пренасочи в орбитата около Луната.

Агенцията ще използва бъдещата мисия, за да проучи скоростта, орбитата, размерите и въртенето на астероида, преди да решат дали е възможно да го пренасочат.

Мисиите за събиране на отломки от повърхността на астероид ще бъдат изпълнени от роботи, докато другите мисии ще бъдат изпълнени от астронавти.

Агенцията също така се надява, че нейните мисии ще дадат още данни за произхода на Вселената.

„Астронавтите ще се върнат на Земята с далеч повече проби от когато и да било, което може да допринесе за нови научни открития за формирането на Слънчевата система и началото на живота на Земята“, смятат от агенцията.

Освен това от НАСА се надяват мисиите да помогнат за подготовката за мисия до Марс./ Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram