Испания не иска Стоичков да е почетен консул в Барселона

Кралство Испания е дало ясен знак, че повече не желае Христо Стоичков да изпълнява длъжността почетен консул на България в Барселона.

Тази новина съобщи първо в. „24 часа“, а след това тя бе подета от спортният сайт „Спортал“ и други издания.

В публикацията си „24 часа“ се позовава на неназован испански дипломат, според когото има официална нота, изпратена от испанското посолство в София до Министерството на външните работи, пише Офнюз.бг.

От изданието цитират българското външно министерство, според което официална нота няма.

След референдума за независимост на Каталуния Христо Стоичков темпераментно застана на страната на каталунците, гласували за независимост от Мадрид. Той обаче изрече остри думи към вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария.

„Хората от Каталуня отидоха да гласуват. Без значение дали референдумът ще бъде легитимен, или не, те имаха право да гласуват. Няма извинение това, че беше заповядано да бъдат бити хората, мъже, жени, деца, баби. Европейската общност трябва да действа с твърда ръка на това, което се случи“, каза Стоичков.

„Нейният дядо е бил франкист, баща ѝ е бил франкист, тя също е франкистка. Децата ѝ са франкисти. Тази заповядва това, което всички трябва да правим в Испания. Моля Ви, подайте си оставката. Нямате право да заповядвате хората да бъдат бити. В какъв свят живеем в Испания? Това е голям срам“, продължи футболната легенда.

Сорая Саенс де Сантамария обяви, че ще съди Стоичков за думите му, а Камата се извини.

Футболната ни легенда беше упълномощен като почетен консул на България в Барселона през 2011 година от първото правителство на Бойко Борисов.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram