Пхенян рестартира спрян през 2007 г. ядрен реактор

Северна Корея е рестартирала ядрения реактор в Йонгбьон, който беше спрян през 2007 г. Това съобщава южнокорейската агенция Йонхап като се позовава на депутат в Сеул.

Пхенян огласи още миналата година намерението си да поднови експлоатацията на реактора, който се намира на около 90 км. Северно от столицата на Северна Корея. Според коментатори в Сеул рестартирането на ядрената мощност със сигурност е в отговор на предстоящите големи военноморски маневри край Корейския полуостров, в които ще вземат участие американски, корейски и японски бойци.

Във вторник Северна Корея вече вдигна градуса на напрежението в района като обяви поставянето на армията си в повишена бойна готовност. Според официалната информационна агенция КЦТА командването можело да издаде всеки момент заповед за бойни действия срещу участващите във военноморските учения части. Маневрите трябваше да започнат днес в акваторията на южнокорейското пристанище Бусан, но стартът им беше отложен заради лошото време.

Пхенян особено се разгневи на пристигането за участие в ученията на ядрения самолетоносач „Джордж Вашингтон“ и обвини Щатите в неприкрито враждебни намерения. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram