Предлагат по-високи данъци за колите над 10 години

По-скъпи данъци за колите над 10 години. Идеята е част от данъчните реформи на кабинета, които получиха единодушно одобрение от правителството и социалните партньори, съобщава НОВА. Ако проектът на финансовото министерство бъде приет, данък „автомобил” ще скочи още от новата година. Сметката показва, че за най-старите коли данъкът ще се увеличи с 30 %.

Най-сериозно данъчната реформа ще удари старите автомобили. Идеята е колкото повече са годините, толкова повече да са парите за общината.

В момента новите коли у нас са малко над 150 000, за сметка на около 2 милиона и половина стари коли. Разчетите на финансовото министерство предвиждат отпадане на отстъпката за катализатор и бонус за колите с екостандарт над евро 4.

„Ще натоварят по-нискодоходните групи. Прави впечатление, че точно за 15-годишните коли увеличението е около 30%”, коментира Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

„Всичко, което е над 10 години, е в обхвата. Около 2,5 млн автомобили”, заяви Радосвет Радев, БСК.

Дебатите около бюджет 2019 обаче продължават. Горещият картоф остават максималните осигуровки и доходи. Патриотите например имаха идея за различни данъчни ставки и дори необлагаем минимум. Това обаче няма да се случи.

„Когато си в коалиция, когато си 1 към 33, нормално е да отстъпиш, признавам го, не го отричам”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Промени се правят по отношение на данъците за жилища и имоти. От следващата година 50-процентната отстъпка за основно жилище ще се полага само ако то е единствено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram