Леден старт на преговорите между САЩ и Китай за разоръжаването на Сeверна Корея

Срещата между висшите дипломати на САЩ и Китай в Пекин, за обсъждане на ядреното разоръжаване на Северна Корея, започна с „леден“ старт, съобщи Би Би Си. 

Китайският външен министър Ван И разкритикува САЩ заради налагането на тарифи върху китайските стоки, както и за това, че открито обвинява Пекин във вмешателство в американската политика.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изказа мнение, че съществуват фундаментални различия между страните.

САЩ се надяват Китай да подкрепи плановете им за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Помпео заяви, че има „значителен прогрес“ в посока на денуклеаризацията.

По думите му севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е съгласил да допусне международни инспектори в страната си.

Помпео заяви и че има планове за втора среща между американския президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Нещо, което и Тръмп потвърди в съобщение в Twitter.

САЩ и С. Корея обаче стоят на различни позиции по отношение на това какво означава за тях денуклеаризацията. САЩ искат пълна и окончателна такава, но севернокорейският външен министър Ри Йонг-хо заяви през септември, че няма начин страната му да се разоръжи, при положение, че не бъдат вдигнати строгите американски санкции срещу нея.

Търговската война между Китай и САЩ от друга страна се явява бариера за съдействието им по отношение на севернокорейската криза.

САЩ наложиха тарифи буквално на половината от китайския внос, заплашвайки това да се случи на целия внос.

Китай отговори със свой набор от тарифи, както и обвинението, че САЩ са започнали най-голямата търговска война в историята на икономиката.

Ван И заяви, че американските санкции, както и подкрепата им за независимост на Тайван (който Китай счита за част от собствената си територия), са хвърлили сянка върху взаимоотношенията между двете страни.

„По въпросите, които посочихте – имаме фундаментални несъгласия“, отговори на свой ред Помпео.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram