Независимостта на Шотландия е неизбежно да се случи, обяви Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че е чудесно да се види, че социологическите проучвания показват подкрепа за увеличилите се настроения за независимост в Шотландия, но заяви, че времето за реализирането на независимостта е от съществено значение.

Вчера десетки хиляди поддръжници на шотландската независимост шестваха по улиците на Единбург в контекста на засилващия се натиск върху Шотландската национална партия, тъй като тя се готви да определи дата за втори референдум за независимост.

Стърджън също така отбелязала, че следващите стъпки за разрешаване на въпроса за независимостта на Шотландия ще бъдат изяснени, когато процесът по Брекзит стане по-изчерпателен.

Първият министър на Шотландия подчертала още, че не би могла да очаква депутатите от Шотландската национална партия в британския парламент да подкрепят съществуващия формат на споразумението за Брекзит.

През март 2017 г. шотландският парламент подкрепи предложението на Стърджън да поиска втори референдум за независимост. Британският премиер Тереза Мей, която е и лидер на Консервативната партия, заяви, че времето за провеждане на референдума не било правилно и Обединеното кралство трябва да се съсредоточи върху преговорите за Брекзит с Европейския съюз, които трябва да приключат до пролетта на 2019 г.

Предишният референдум за независимост на Шотландия се проведе през 2014 г., като 55 на сто от гласувалите шотландци избраха да останат част от Обединеното кралство. На референдума за Брекзит през 2016 г. шотландците масово подкрепиха оставането в Европейския съюз и сега масовите настроения са, че са принуждавани насила да напуснат Общността.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram