Сенатска комисия одобри изгонването на Берлускони

Сенатска комисия одобри предложението Силвио Берлускони да бъде изгонен от парламента заради обвиненията срещу него в укриване на данъци. Следващата стъпка е решението да бъде одобрено от цялата камара на парламента.

„Комисията реши с мнозинство да предложи на Сената да бъде обсъдено обявяването за невалиден на избора на сенатора Берлускони“, заяви шефът на комисията сенатор Дарио Стефано. Обсъждането в комисията продължи няколко часа. Сенаторите, повечето от които са от левицата и са политически опоненти на медийния магнат и бивш трикратен премиер, подкрепиха предложението, което ще бъде гласувано до края на октомври от пълния състав на Сената. Ако вотът е положителен, Берлускони ще се окаже за първи път от 1994 извън парламента. По думите на Ренато Скифани, сенатор от партията на Берлускони Народ на свободата /НС/, решението на комисията следвало „предварително написан сценарий“. „Всички знаехме какво ще стане, но това отива отвъд границата на търпимостта“, коментира той. Друг съпартиец на Берлускони, сенаторът Даниеле Капецоне, добави: „Днес сенатската комисия написа една черна страница в историята на италианската демокрация“.

Привържениците на бившия премиер в комисията, обсъжданията в която започнаха миналия месец, се опитаха безуспешно да блокират процедурата. В четвъртък самият Ил Кавалиере коментира, че процедурата по изгонването му от Сената е част от „операция за справяне с лидера на дясноцентристите“. Той неколкократно е казвал, че може да продължи да ръководи партията си дори и да е извън парламента, но фиаското на неговото предизвикателство срещу премиера Енрико Лета показва, че медийният магнат губи позиции в собствената си политическа сила. В събота той обяви, че изтегля министрите си от кабинета и иска предсрочни избори. Но самите министри и други, доскоро лоялни към него политици, му се противопоставиха и го принудиха в сряда да промени коренно позицията си. Депутати от НС допуснаха да напуснат партията и да основат собствена политическа сила.

На въпрос какво ще стане ако напусне парламента, Берлускони отговори шеговито: „Би ми се искало! Би означавало най-накрая да си почина малко“.

През последните две десетилетия Берлускони неизменно доминира италианската политическа сцена, беше премиер в продължение на близо 10 г. Той стана известен с гафовете си на международната сцена, както и със секс-скандалите около него. На 1 август върховният съд отхвърли второто и окончателно обжалване на Берлускони срещу осъждане за данъчни измами и за първи път той получи окончателна присъда след проточили се дълго дела. До края на октомври съдия от Милано трябва да реши дали Берлускони трябва да изтърпи едногодишната си присъда под домашен арест или чрез полагане на обществено полезен труд.

Ил Кавалиере обжалва и обвиненията за сексуален контакт с малолетна проститутка, злоупотреба със служебното положение и използване на секретна полицейска информация за нанасяне щети на свой политически противник. Разследват го и за подкупване на сенатор.

Ако се стигне до изгонването на Берлускони от Сената, то ще стане въз основа на закон, приет миналата година и одобрен вкл. с гласове от неговата партия. Цел на нормата е внасяне на нов дух в италианската политика чрез недопускане на престъпници в депутатските кресла.

Берлускони в момента обжалва именно този закон в Европейския съд по човешките права с аргумента, че той не бива да се прилага към него, тъй като предполагаемите престъпления, в които е обвиняван, били извършени преди влизането в сила на закона. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram