Обама настоява Конгресът незабавно да гласува бюджета

Президентът Барак Обама призова републиканците, които блокират приемането на бюджета в Конгреса, незабавно да сложат край на парализата на администрацията.

Хайде, гласувайте. Спрете този фарс. Сложете край на блокажа, заяви президентът по адрес на конгресмените републиканци в седмичното се радио и телевизионно обръщение.

Бюджетната криза, която от вторник предизвика частична парализа на федералните служби, днес навлезе в петия си ден без изгледи за решение.

Сенатът вече одобри бюджета и има достатъчно представители републиканци и демократи в Камарата на представителите, готови да направят същото и незабавно да прекратят бюджетната парализа, посочи Обама.

Но дясното крило на Републиканската партия не иска да даде възможност на председателя на Камарата Джон Бейнър да подложи закона на гласуване.

Барак Обама заяви, че няма да плати откуп, за да може администрацията да продължи работа. И положително няма да платя откуп в замяна на вдигането на тавана на дълга, подчерта той.

Републиканските представители заплашиха да свържат въпроса за бюджета с този за вдигането на законния таван на дълга, което е прерогатива на Конгреса.

Очаква се САЩ да стигнат тавана на дълга си – който сега е 16, 700 трилиона долара, на 17 октомври и Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по плащанията, който би имал катастрофични последици.

Колкото и опасна да е бюджетната парализа, икономическата парализа вследствие дефолт по плащанията ще е още по-страшна, изтъкна Обама.

Американският президент каза, че е готов винаги да работи с всички, във всяка партия, по начините да се подобри растежът, да бъдат създадени нови работни места и да се внесе ред в дългосрочен план в американския бюджет. Но не под тези заплахи за нашата икономика, предупреди той.

Поради липса на съгласие за бюджета в Конгреса, централните административни служби на САЩ са частично затворени от вторник сутринта и близо 900 000 федерални чиновници – или 43% от състава – са в служебен неплатен отпуск. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram