Заради бюджета на САЩ: Срещата Путин – Обама отпада по финансови причини

Американският президент ще пропусне срещите на високо равнище на организацията АПИС в Индонезия и на страните от Източна Азия в Бруней. Барак Обама обяви, че отменя обиколката си в Азия, която трябваше да започне в събота.
Това съобщиха от Белия дом.
Решението беше взето поради трудности в изпълнението на програмата за извънграничните визити на президента, възникнали във връзка със „затварянето“ на държавната администрация, се казва в съобщението.
Тъй като двете камари на конгреса не постигнаха съгласие за новия бюджет, правителството във Вашингтон спря работата на редица държавни институции.
Днес американският президент се е извинил на своя индонезийски колега. Визитата не е била отложена.
На мястото на Обама за Азия ще замине само държавният секретар Джон Кери.
В съобщението на Белия дом се посочва, че отменянето на това пътуване е било предотвратимо и
вината за него носят републиканците, които станаха причина за принудителното спиране на работата на праввителствената администрация.
„Това затваряне спира възможностите ни да създаваме работни места чрез промотиране на американския износ и да засилваме водещата роля и интересите на САЩ в най-големия бързо развиващ се регион в света“, се казва в изявлението.
По програма президентът на САЩ трябваше да посети 4 азиатски държави: след о-в Бали и Бруней за регионални срещи на върха той щеше до отиде до Малайзия и Филипините.
В сряда Белият дом съобщи, че отлага посещенията в Малайзия и Филипините, но оставя тези в Индонезия и Бруней.
Вчера Москва оповести, че президентите на Русия и САЩ ще разговарят на индонезийския остров Бали, където ще участват в срещата на високо равнище на организацията за Азиатски и тихоокеанско сътрудничество. Двустранна среща беше насрочена за 7 октомври./BGNews

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram