Сблъсъци между демонстранти и полицията край парламента в Барселона

Сблъсъци между демонстранти и полицията избухнаха снощи край сградата на регионалния парламент в Барселона, в края на многохилядно шествие по случай първата годишнина от референдума за отделяне на Каталуния от Испания, обявен за незаконен от Мадрид, съобщиха световните агенции.

Стотици демонстранти сепаратисти събориха огражденията пред входа на парламента, където приключи шествието с участието на близо 180 000 души. Каталунската полиция разпръсна с палки тълпата. Някои радикални активисти хвърляха камъни по полицаите и се опитаха да издигнат барикади с преобърнати кофи за боклук.

Първоначално демонстрантите „възнамеряваха да проникнат в сградата“ на регионалния парламент, заяви пред АФП говорител на местната полицията. По-късно обстановката се успокои и събралите се постепенно се разпръснаха, добави той.

Полицията се принуди да използва сила за разгонването на демонстранти край главното полицейско управление в Барселона. Участниците в акцията се опитаха да обкръжат сградата и замеряха полицаите с консервни кутии, предаде ТАСС.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram