Постигнаха компромис по имиграционната реформа в Германия

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа, която правителството се надява да направи страната по-привлекателна за висококвалифицирани работници от целия свят, предаде ДПА.

Андреа Налес – лидер на социалдемократите, по-малкия партньор в коалицията на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи за споразумението рано тази сутрин след шестчасова среща.

Андреа Налес - лидер на социалдемократите, по-малкия партньор в коалицията на консерваторите на канцлера Ангела Меркел
БГНЕС, архив

Компромисът предвижда ново законодателство да постави недостига на работни места в промишлеността и квалификацията на имигрантите в основата на имиграционната политика на Германия. Процесът на признаване на квалификациите на чужденци ще бъде ускорен. Германските власти освен това ще осигурят на кандидатите за имиграция в страната възможности да научат немски език преди да дойдат.

Населението на Германия застарява и тя се нуждае от имигранти, за да поддържа своята икономика. Отварянето на границите на страната за 1 млн. мигранти през 2015 г. от канцлера Меркел обаче усложни въпроса, като мнозина избиратели се обявиха против масовия приток, отбелязва ДПА.

/ Gulliver/Getty Images

Християнсоциалният съюз, традиционният баварски партньор на християндемократите на Меркел, обаче отхвърли тази идея с аргумента, че тя би насърчила имиграцията на нискоквалифицирани работници, припомня ДПА.

Постигнатият компромис предвижда политиката на разграничаване на кандидатите за убежище от икономическите имигранти да бъде запазена. Критериите за определяне на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които са изложени на риск, ако се завърнат в родната си страна, обаче ще бъдат доуточнени, за да може да се правят изключения в някои случаи.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram