Британски министър взриви европейската дипломация – сравни ЕС със СССР

Британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Франс прес.
Вчера Хънт обвини ЕС, че се стреми „да накаже“ Великобритания заради решението й да го напусне и направи паралел с опитите на Съветския съюз да попречи на гражданите си да напускат територията му.

Питър Рикетс, който от 2006 до 2010 г. е бил постоянен секретар на външното министерство, окачестви в Туитър изказването на Хънт като „глупости, които са недостойни за британски външен министър“.

„Каквото и да е мнението ви за Брекзит, за британския външен министър е шокираща грешка в преценката да сравни ЕС със Съветския съюз“, заяви в Туитър Саймън Фрейзър, постоянен секретар във външното министерство от 2010 до 2015 г.

Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март 2019 г., но шест месеца преди крайния срок преговорите по споразумение за раздялата буксуват.

„За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време“, заяви главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на журналистически въпрос днес.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram