Световните лидери отдават последна почит на Шимон Перес

В Ерусалим започна погребалната процесия за бившия президент Шимон Перес, предадоха осведомителните агенции.

Войници от почетната стража изнесоха ковчега от сградата на парламента и ескортираха опечаленото семейство до очакващия го автомобил. Гвардейци рецитираха „Кадиш“, юдейската молитва за умрелите.

Ковчегът беше транспортиран до националното гробище на хълма Херцел, където Перес ще бъде погребан до други покойни лидери и изтъкнати израелски личности. От семейството на Перес съобщиха, че на погребалната церемония се очаква да присъстват 3000 души.

За погребението на бившия премиер и президент пристигнаха президентът на САЩ Барак Обама, палестинският водач Махмуд Абас, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук и много други държавници от чужбина, между които и българският президент Росен Плевнелиев.

По данни на израелското външно министерството 20 президенти и 15 външни министри са заявили, че ще присъстват на траурната церемония за покойния Перес, който през 1994 г. получи Нобеловата награда за мир за 1994 г. заедно с покойния вече палестински лидер Ясер Арафат.

Премиерът Бенямин Нетаняху се ръкува с палестинския президент Махмуд Абас преди началото на церемонията на хълма Херцел, съобщи ТАСС.

За днес в Центъра за мир на името на Перес в град Тел Авив е предвидена юдейската траурна церемония шива. Тя ще бъде прекъсната заради съботния ден (шабат) и ще приключи часове преди настъпването на еврейската Нова година в неделя, добави ДПА.

Шимон Перес почина в сряда на 93-годишна възраст след прекаран масивен инсулт, припомниха агенциите.

Вчера хиляди граждани преминаха пред ковчега на Перес, който беше изложен за поклонение в сградата на парламента./Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram