Размисъл преди референдума в Испания

Десетки хиляди сепаратисти в Каталуния се събраха в последния протест преди планирания референдум за независимост от Испания, който трябва да се проведе утре, 1 октомври, съобщи БиБиСи.Каталунският президент Карлес Пучдемон е заявил пред многохилядната тълпа, че съвсем скоро Каталуния ще направи първите си стъпки като независима държава.

Активистите са започнали и да окупират училищата, където утре ще бъдат разположени изборните секции. Сепаратистите възнамеряват да останат в училищата до края на самия вот, за да са сигурни, че урните ще се напълнят.

Голяма част от училищата ще бъдат отворени и днес, въпреки почивните дни. Това става по инициатива на родители и ученици, които са организирали интересни събития, за да може заведенията да останат отворени. Вчера стана ясно, че от Google са блокирали приложение, информиращо избирателите за местата на изборните секции. Потребителите вече не могат да заредят приложението, но тези, които са го направили по-рано, могат да го използват и след блокирането.

По непотвърдена информация снощи в Бареселона са се събрали около 100 000 души, изразяващи волята си за независимост от Испания.

Въпреки всичко това властите в Испания продължават да са категорични, че референдум в Каталуния няма да се провежда.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram