Вучич: Част от международната общност искат да сатанизират Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да позволи насилие срещу сръбското малцинство в Косово. Реакцията му е провокирана от поредната ескалация на напрежението между Сърбия и Косово.

Поводът беше разполагане на косовски специални части в района на езерото Газиводе, предимно населен със сърби. Командосите охраняваха обиколка на косовския президент Хашим Тачи, а по-късно напуснаха района.

 

Сръбският държавен глава постави армията на страната в най-висока степен на бойна готовност. Според Белград присъствието на спецчастите е в нарушение на всички договорености. Мисията на НАТО в Косово и Евросъюзът призоваха към мир и сдържаност и двете страни.

 

„Днес – за трети път през последните няколко месеца – от 26 март тази година, мирът беше застрашен от абсолютно неуместни и провокативни действия от страна на властите в Прищина. Мирът беше атакуван. Целта на организаторите, заедно с част от международната общност, беше да накарат Сърбия да реагира, да продължат да я сатанизират“, каза Вучич, цитиран от БНТ.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram