Над 380 са вече жертвите на цунамито в Индонезия

384 станаха жертвите на цунамито на индонезийския остров Сулавеси, много от загиналите са отнесени от гигантски вълни, докато са играели на плажа, съобщават местните власти, цитирани от „Ройтерс“.

Силни трусове продължават да разтърсват района и в събота сутрин, след като вълни, достигащи до шест метра височина, преминаха през живописния туристически регион вчера, задействани от земетресение с магнитуд 7,5.

Когато заплахата от цунами се появи вчера, хората все още бяха на брега и не избягаха веднага и станаха жертви„, коментира Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на агенцията за бедствията в Индонезия.

Стотици хора се подготвят за плажен фестивал, за да отпразнуват годишнина на град Палу, като фестивалът е трябвало да започне в петък вечер.

Някои хора се качват на шест метрови дървета, в опит да избягат от цунамито и да оцелеят, допълва Нугрохо.

Нугрохо описва щетите като големи, хиляди къщи, болници, търговски центрове и хотели се унищожени, мостът на главната магистрала към Палу е прекъснат от свлачище. Телата на някои жертви са намерени в развалините на разрушени сгради, като към момента ранените са 540 души, допълва той.

Десетки ранени са настанени в импровизирани медицински палатки, разположени на открито.

Индонезийската метеорологична и геофизическа агенция BMKG издава предупреждение за цунами след земетресението, но го отменя 34 минути по-късно. Агенцията е широко разкритикувана, че не е информирала, че цунами удря Палу, въпреки че властите съобщават, че вълните са дошли по същото време, когато е издадено предупреждението.

Земетресението и цунамито предизвикаха сериозно прекъсване на електрозахранването, което прекъсва комуникациите около Палу и в днес властите все още изпитват трудности при координицаита на спасителните операции.

Агенцията не успява все още да получи информация от риболовния град Донгала, който е по-близо до епицентъра на земетресението. Повече от 600 000 души живеят в Донгала и Палу.

Министърът по сигурността Виранто коментира, че военни са започнали да изпращат товарни самолети с помощи от столицата Джакарта.

Летището на Палу е затворено, след като пистатата и кулата за контрол на въздушния трафик са пострадали от земетресението, но официални лица обясняват, че се готвят да ги отворят отново, за да могат да приемат изпращаната помощ.

Нугрохо коментира, че все още не е създаден команден център за възстановяване при бедствия. Цунами са удряли Палу през 1927 и 1968 г., по данни на агенцията за бедствия.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram