Нападение срещу джамия и конгресен център в Дрезден

Джамия и конгресен център бяха атакувани с две бомби в германския град Дрезден, няма пострадали хора, съобщи полицията, цитирана от АП.

От силите на реда поясниха в съобщение, че няма информация за сериозни материални щети от експлозиите в понеделник вечерта.

„Макар че нямаме писмо с признания, ние предполагаме, че зад експлозиите стои ксенофобски мотив”, каза шефът на полицията Хорст Кретшмар.

Полицията е открила части от самоделна бомба пред центъра и джамията.

По време на нападението имам, съпругата му и двамата им синове са били в джамията. Те не са пострадали, но входната врата е разбита от взрива. От полицията добавиха, че ще засилят мерките за сигурност пред всички джамии в града.

Втората бомба е експлодирала малко след първата на тераса между хотел и Международния конгресен център, който побира 6 хиляди души. При експлозията е унищожена част от фасадата на сградата. Полицията е евакуирала бара в хотела и е помолила хората да стоят далеч от прозорците в хотела.

На сигнала са се отзовали 50 полицаи.

Според Кретшмар двете експлозии може да са свързани с празненствата за обединението на Германия следващият понеделник, които ще се проведат в Дрезден.

Дрезден е столица на провинция Саксония, в която през последно време бяха извършени много атаки на расова основа.

news.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram