Брюксел призова страните членки на ЕС да са солидарни и хуманни с бежанците

Страните от Европейския съюз трябва да проявят солидарен подход към бежанците и да се отнасят хуманно към тези отчаяни хора.

За това настоя европейският комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос на срещата на върха за миграцията, провеждаща се във Виена, съобщават световните информационни агенции.

Солидарността не се избира. Солидарността и чувството за отговорност са основни принципи„, подчерта еврокомисарят.

По думите му, всички страни членки на ЕС са юридически обвързани да съблюдават тези принципи. Ставало въпрос не само за морални ценности, но и за юридически принципи, които са заложени в европейските договори, изтъкна Аврамопулос.

В срещата участват държавните и правителствените ръководители на 10-те европейски страни, през които минава балканския маршрут на мигрантите. Целта им е да намерят начини да ограничат потока и по-доброто опазване на външните граници на Съюза, както и евентуални споразумения със Северна Африка и Близкия изток за ограничаване на бежанския поток към Европа.

България е представена от премиера Бойко Борисов. Присъстват също председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел.

В началото на срещата Туск подчерта важността на това балканския маршрут на бежанците да бъде затворен завинаги. Той подчерта необходимостта от ефективен контрол по външните граници на Евросъюза, като отбеляза като важно предварително условие „близкото сътрудничество между страните от Западните Балкани и Турция“.

Домакинът, австрийският канцлер Кристиан Керн, посочи, че е със сегашното темпо проблемите няма как да бъдат решени.

„Ние трябва да засилим действията си, особено когато се отнася до по-голям контрол по външните граници на ЕС и помощта на място“, изтъкна Керн. /news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram