Границите в Европа се връщат, Шенгенската зона се разпада

Германската полиция започна от снощи проверки по границата с Австрия и спира сирийски бежанци, искащи да влязат в страната.

Това предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

За целта в района са разположени няколкостотин полицаи.Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на 120 000 бежанци в Европа.Служителите на реда проверяват всички автомобили и пътници. Те спряха трима сирийски бежанци на граничния контролно-пропускателен пункт във Фрайласинг и им наредиха да останат настрана, докато властите решат какво да правят с тях.

Искаме да отидем в Германия„, каза единият от сирийците пред АФП, цитиран и от БТА.Изправена пред притока на десетки хиляди бежанци, страната реши да въведе отново от вечерта на 13 септември контрол по своите граници, започвайки от тази с Австрия, с аргумента, че не може да поеме повече хора. Така Германия на практика преустанови действието на Шенгенското споразумение за свободно движение, което обаче позволява такива мерки при извънредни обстоятелства.

Граничният контрол се възстановява предимно по границата с Австрия, откъдето в Германия влизат десетки хиляди бежанци.

Германия мобилизира стотици полицаи за контрол по границита след решението да се отмени свободното движение, предаде по-рано Франс прес, като цитира полицията.

ЕК: Законосъобразно решение

Европейската комисия заяви, че решението на Германия да възстанови временно граничния контрол изглежда законосъобразно и че то откроява необходимостта ЕС да възприеме общ подход към бежанците.

Временното възстановяване на граничния контрол между страните членки е възможност по изключение, предвидена и формулирана в Шенгенския граничен кодекс, в случай на кризисна ситуация. Сегашната ситуация в Германия на пръв поглед изглежда ситуация, за която тези правила са в сила„, се посочва в декларацията на ЕК, цитирана от Ройтерс.

Австрия: Ще се ориентираме по Германия

Положението с бежанците в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява. Само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души.

В телевизионна дискусия късно снощи министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че Австрия ще трябва да се ориентира по Германия и също да въведе граничен контрол, за да бъдат избегнати „опустошителните последствия“.
В противен случай само след няколко дни Австрия е застрашена от тотално претоварване на системите, заяви Курц.

Орбан: Германия действа правилно

Унгарският премиер Виктор Орбан приветства решението на Германия да възстанови временно контрола по границата с Австрия.

Орбан заяви пред германския вестник „Билд“, че тази мярка е необходима, за да бъдатзащитени германските и европейските ценности.

Ние проявяваме силно разбиране към решението на Германия и изразяваме нашата солидарност„, каза Орбан. Той добави, че това трябва да е първата стъпка, тъй като границите на Гърция също се нуждаят от защита възможно най-скоро.

Коментари: Драматичен ход

Германия опита да спре заливащата я вълна от мигранти, като въведе граничен контрол –драматичен ход, който показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху свидната система за свободно придвижване на Европа, пише в. „Файненшъл таймс“. Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния й подход, включително в десноцентристкия й блок, пише британският вестник.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел призна, че неспособността на Европа да намери общо решение е довела Германия до предела на възможностите й, пише в. „Фигаро“./bultimes.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram