Путин: Удар на САЩ може да изнесе конфликта извън Сирия

Военен удар на САЩ срещу Сирия може да провокира разпростирането на конфликта извън пределите на арабската страна, предупреди президентът на Русия Владимир Путин.

„Потенциален удар на Съединените щати срещу Сирия, въпреки жестоката опозиция от страна на много държави, на политически и религиозни лидери, включително главата на римокатолическата църква – папа Франциск, ще доведе до още много невинни жертви и ескалиране на ситуацията в Сирия и даже до разпространение на конфликта извън пределите на страната“, се казва в статия на руския президент, публикувана във вчерашния брой на в. „Ню Йорк Таймс“.

Според Путин удар срещу Сирия само ще увеличи насилието в страната и ще провокира нова вълна на тероризъм. Същевременно Путин приветства изразеното от американския му колега Барак Обама желание за продължаване на диалога за Сирия. „Ако успеем да избегнем употребата на военна сила срещу Сирия, ще подобрим атмосферата в международните дела и засилим взаимното доверие. Това ще бъде наш общ успех, който ще отвори вратата към сътрудничество и по други важни проблеми“, пише руският президент в статията си.

Путин обаче не пести критики към Обама, назовавайки „опасни“ опитите му да флиртува с американците, с цел получаване на подкрепа за удар срещу Сирия. „Много опасно е да внушаваш на хората, че са част от изключителна нация. Съществуват големи и малки страни, богати и бедни, с дълбоки демократични традиции и такива, които още вървят по пътя към демокрацията. Политиката, която водят, също е различна. Всички ние сме различни, но когато искаме подкрепа от Бог, не трябва да забравяме, че Бог ни е създал равни“. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram