ООН зове САЩ да приеме предложението за Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ги Мун призова САЩ да приемат предложението за предаване на химическото оръжие на Сирия под международен контрол.

„Призоваваме Съединените щати да приемат предложението на Русия за предаване на химическото оръжие на Сирия под международен контрол“, заяви Бан в централата на международната световна организация в Ню Йорк.

„Бих искал тази идея да бъде подкрепена както от САЩ, така и от властите в Сирия“, заяви генералният секретар на ООН, давайки да се разбере, че приемането на предложението на Русия ще помогне да бъде избегната военна операция срещу Дамаск.

„Пледирам не за военно, а за мирно решение на кризата в Сирия. Много е важно конфликтът в страната да бъде прекратен и отново да започне да се строи гражданско общество“, подчерта Бан Ки Мун, който изрази надежда, че САЩ ще приемат предложението.

Междувременно в интервю за АВС президентът на САЩ Барак Обама заяви, че американският удар срещу Сирия може да бъде отложен в случай на реализиране на руския план за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram