Кери: Решението на конфликта в Сирия е политическо

Американският държавен секретар Джон Кери потвърди в Лондон, че уреждането на сирийския конфликт е преди всичко „политическо“, а не „военно“. Той направи това в края на дипломатическа офанзива в Европа в момент, когато САЩ подготвят удари срещу Дамаск.

„САЩ, президентът Обама, аз самият и други сме съгласни, че краят на конфликта в Сирия изисква политическо решение. Няма военно решение, нямаме никаква илюзия в тази връзка“, заяви Кери на пресконференция с британския си колега Уилям Хейг.

Но „рискът от бездействие е по-сериозен от риска от действие“, подчерта отново Кери и посочи необходимостта от санкциониране на използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

„Решението няма да бъде намерено на бойното поле, а около масата за преговори. Трябва да стигнем до масата за преговори“, заяви Кери. Той говори и за влошаването на хуманитарното положение в Сирия и за „невероятното бреме“, което представлява притокът от бежанци в региона.

В очакване на обявяването на линията на поведение на президента Барак Обама Кери повтори, че евентуални удари ще бъдат ограничени във времето и в целите си и увери, че САЩ „няма да тръгнат на война“. Той омаловажи рисковете от ответни мерки от страна на сирийския режим в случай на удари от западните страни.

„Близо 100 години светът беше обединен срещу използването на химически оръжия и трябва да си спомним за моментите в историята, когато голям брой хора бяха убити, защото светът остана безмълвен. Холокостът, Руанда и други събития са уроци за нас днес“, каза още американският държавен секретар.

Британският външен министър потвърди „пълната дипломатическа подкрепа на Великобритания“ за САЩ в плановете им за военни действия срещу Сирия. Той обаче припомни, че Камарата на общините се е обявила против участие на страната във въздушни удари. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram