Ердоган: Турция ще участва във всяка коалиция срещу Асад

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган потвърди готовността на Анкара да участва във всяка чуждестранна коалиция срещу сирийското правителство.

Той заяви това преди излитането си за Русия, където ще участва в срещата на Г-20 в Санкт Петербург.

Ердоган не навлезе в подробности дали Турция ще участва във военна коалиция и ще съдейства за военната операция срещу Дамаск, отбелязвайки само, че „условията още на се обявени“. „По-рано говорихме, че сме готови да се присъединим към всяка антисирийска коалиция и я смятаме за коалиция на желаещите“, каза той.

Относно прозвучалите по-рано заплахи от Дамаск, че ще удари Турция и че заради нападението срещу Сирия в региона ще избухне война, Ердоган посочи, че Анкара винаги е готова за подобно развитие на събитията. „Естествено, не знам доколко за това е готова самата Сирия. Не разбирам, въз основа на какво почиват подобни изказвания. Сирийският народ преживява днес много сериозна управленска криза“, каза той.

Ердоган добави, че срещата на Г-20 ще се превърне в „основна платформа“ за решаването на международните въпроси. Премиерът възнамерява да обсъди сирийската тема и с президента Владимир Путин, и с лидерите на останалите държави, които ще вземат участие във форума на върха. /ИТАР-ТАСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram