В Китай започва срещата на върха на държавите от БРИКС

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) започват в понеделник консултации в рамките на двудневна среща на върха, която ще се проведе в южния китайски пристанищен град Сямън, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Темите на конференцията включват по-тясно сътрудничество между държавите от БРИКС, стимулиране на развиващите се икономики и свободната търговия.
Последният ядрен тест на Северна Корея изиграха незначителна роля в двустранните разговори, които китайският президент Си Дзинпин и руският държавен глава Владимир Путин вече проведоха в неделя вечер. В срещата на страните, които осигуряват една четвърт от световната икономическа продукция, ще участват още премиерът на Индия Нарендра Моди и президентите на Бразилия и Южна Африка, Мишел Темер и Джейкъб Зума.
Срещата на високо равнище на БРИКС, която ще се проведе в периода 4-5 септември, ще позволи на лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка да обсъдят актуалните проблеми на дневния ред на света. Освен икономически въпроси, лидерите ще отделят и внимание на въпросите, свързани със сигурността, в това число и в контекста на антитерористичната операция в Сирия.
Към тях ще се присъединят представители на Тайланд, Мексико, Египет и Гвинея, които ще вземат участие в обсъждане на концепцията „БРИКС Плюс“ – план за възможното разширяване на блока с нови членове.

Фокус

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram