Обама: Ударите ще отслабят режима на Асад

Американският президент Бака Обама е убеден, че Конгресът ще подкрепи неговата резолюция за провеждането на военна операция срещу Сирия. Той заяви това по време на среща със законодатели в Белия дом.

Президентът подчерта, че акцията ще има „ограничен характер“. Това „ще бъде нещо пропорционално“, уточни той. Обама отбеляза, че подобна операция ще отслаби режима на Башар Асад.

„Едновременно с това ние разполагаме с мащабна стратегия, която ще позволи да се разширят възможностите на сирийската опозиция“, подчерта стопанинът на Белия дом, но побърза да предупреди, че „Сирия не нито Ирак, нито Афганистан“.

Очаква се малко по-късно в Сенатския комитет по външна политика да се проведе изслушване, посветено на възможната операция на Вашингтон в Сирия. Предполага се, че на него ще се изкажат държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл и началникът на Комитета на началник-щабовете на американските ВС Мартин Демпси.

БГНЕС припомня, че в събота Обама заяви, че САЩ са длъжни да предприемат военни действия срещу сирийския режим. За военната операция, която ще бъде ограничена по мащаб и време и няма да включва участието на сухопътни сили, ще бъде поискано одобрение от Конгреса.

На свой ред, от Конгреса заявиха, че ще обсъдят предложението на стопанина на Белия дом за военен удар срещу режима на Асад, след като се върнат от лятна ваканция в седмицата след 9 септември.

От средата на март 2011 в Сирия се води кръвопролитна гражданска война. До момента нейни жертви са станали над 110 000 души, а над 2 милиона са бежанци. САЩ и някои техни съюзници се обявиха за провеждане на военна операция, след като на 21 август беше извършена химическа атака срещу цивилни в предградие на Дамаск. Вашингтон смята, че отговорен за нападението е Асад. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram