Над 4 000 бежанци се изсипаха в Атина тази нощ

Само през последната седмица в Гърция са пристигнали 23 000 бежанци

 

През нощта два кораба с около 4200 бежанци пристигнаха в пристанище Пирея от о. Лесбос. Правителството на Атина се готви за разговори как да действа във връзка с високия брой мигранти, пристигащи в страната. Целият Евросъюз се опитва да се справи с безпрецедентния наплив от бежанци. Стотици хора, предимно от Близкия изток, остават в безизходица край гара в Унгария, след като полицията ги спря да пътуват нататък в ЕС.

Агенцията за граничен контрол на ЕС Фронтекс съобщи, че само през последната седмица в Гърция са пристигнали 23 000 бежанци , което е увеличение с 50% спрямо предишната седмица. Над 160 000 души пристигнаха в Гърция досега от началото на годината, с което почти надминаха броя на мигрантите, преминали през южната ни съседка за цялата 2014 г.

Правителството в Атина казва, че не му достигат средства за да се справя с толкова много пристигащи, но хуманитарни организации настояват кабинетът да увеличи усилията си в тази област. Във вторник гръцкият президент Прокопис Павлопулос се обърна към френския си колега Франсоа Оланд и поиска ситуацията, в която е Гърция, да бъде обсъдена на най-високо европейско равнище. По-късно днес в Атина ще заседава служебното правителство.

Много от пристигащите в страната стъпват първо на о. Лесбос, където според в. „Катимерини“, през миналата седмица са били регистрирани 17 500 мигранти. Един от бежанците, сирийският учител Ишам, казал пред Ройтерс: „Вие трябва да ни помогнете. Ние сме хора.“

Според правилата в ЕС, известни като Регламента от Дъблин, бежанците трябва да потърсят убежище в първата страна от общността, в която влязат в ЕС. Но Италия и Гърция – основните страни, в които пристигат мигрантите – казват, че не са в състояние да се справят с вълната от бежанци и голяма част от тях продължават пътя си на север. В понеделник Унгария се отказа от усилията си да регистрира мигрантите и позволи на голям брой от тях да се качат на влакове на гара Келели в източната част на Будапеща и да пътуват към Виена и южна Германия.

Но във вторник полицията опразни гарата и остави около 1000 имигранти навън. Във вторник вечерта тълпа гневно скандираше „Германия, Германия“ и размахваше закупени билети за влак. Хора от тълпата твърдяха, че са платили по няколкостотин евро за билети до Австрия и Германия. Унгария каза, че ще регистрира всички бежанци ще връща обратно в страните, в които те са влезли за първи път в ЕС, тези, които смята за икономически имигранти. Над 160 000 души пристигнаха в Гърция досега от началото на годината, съобщава БГНЕС.

На други места в Европа като при Тунела под Ламанша, нарушители на правилата за преминаване и информации за пътуващи по покривите на влаковете предизвикват нарушаване на трафика на влаковете между Франция и Великобритания. Броят влезли в Европа мигранти само през юли достигна 107 500 души. Очаква се през тази година Германия да приеме 800 000 мигранти, което е четири пъти повече от миналата година.

Германското правителство вече заяви, че ще разреши на сирийците, пристигащи от други европейски страни, да подадат молби за убежище. Но във вторник говорител на властите опроверга твърденията, че действието на Регламента от Дъблин вече е прекратено. „Правилата от Дъблин са валидни и очакваме страните членки на ЕС да се придържат към тях“, каза говорител на вътрешното министерство в Берлин.

Рисковете за пътуващите през Европа бежанци намериха ужасяващ израз чрез трагедията на 71 души, открити мъртви в хладилен камион, в който пътували от Будапеща към Австрия. Заради тази трагедия австрийската полиция възобнови контрола на основните гранични пунктове на страната с Унгария. На 14 септември в Брюксел вътрешните министри на страните от ЕС ще се съберат, за да обсъдят положението с кризата.

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram