И Франция клекна за Сирия

Франция обяви официално, че не може да действа сама срещу Сирия, след като Съединените щати отстъпиха, оставяйки Париж като последния съюзник в западната коалиция колебаещ се относно наказването на президента Башар Асад. Вътрешният министър Манюел Валс каза, че Франция ще изчака решението на Конгреса на САЩ, което ще стане ясно най-малко след седмица.
„Франция не може да тръгне сама. Ние се нуждаем от коалиция“, каза министъра пред радио „Европа 1″. По думите му, че казаното от Обама е създало „нова ситуация“, в която заканяща се Франция ще трябва да изчака „края на тази нова фаза“.

В понеделник премиерът Жан-Марк Еро ще обсъди с френски депутати в понеделник как да се реагира, че силите на Асад са употребили на химическо оръжие в Сирия.

Снощи американският президент Барак Обама е уведомил в телефонен разговор френския си колега за решението си относно започването на евентуална военна акция срещу Сирия преди да го обяви публично, предаде АФП, позовавайки се на официален източник от Белия дом.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд е потвърдил готовността на Париж да предприеме съответни действия срещу Сирия в отговор на използването на химически оръжия в близкоизточната страна, предаде Ройтерс, като се позова на източници, близки до администрацията на френския президент.

След като британският парламент отхвърли включването на британските въоръжени сили във военна операция срещу режима на Башар Асад, Франция остана единствената западна страна, която ще вземе участие в евентуални военни действия срещу сирийските власти./БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram