Ердоган обяви правосъдието в САЩ за „скандал“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че решението на американските власти да арестуват турски охранители, участвали в сблъсъци във Вашингтон през май, е скандал.

Американската прокуратура обвини десетина турски охранители и полицаи след атака срещу протестиращи във Вашингтон по време на посещението на Ердоган в американската столица през май.

Това е пълен скандал. Това е възмутителен знак за това как работи правосъдието в САЩ„, коментира той пред журналисти след молитвите по случай Курбан Байрам.

При сбиването на 16 май, което беше заснето на видео, бяха ранени 11 души пред турското посолство във Вашингтон, което допълнително влоши двустранните отношения между САЩ и Турция във време, когато съюзничките от НАТО са в остър спор относно политиката в Сирия.

Турция хвърли вината за насилието върху демонстранти, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), докато началникът на полицията във Вашингтон го определи като брутално нападение срещу мирни протестиращи.

По думите на Ердоган, САЩ не са успели да му осигурят защита от членове на ПКК по време на посещението му, като добави, че ще обсъди проблема с американския си колега Доналд Тръмп при следващото си посещение.

Обвиненията срещу някои от членовете на охраната на Ердоган изпратиха ясно послание, че САЩ „не толерират хора, които използват сплашване и насилие, за да задушават свободата на словото и законното политическо изразяване“, подчерта в свое изявление по случая американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

Тези събития в САЩ не са никак добри. САЩ все още е страна, където престъпната огранизация ФЕТО (мрежата на Фетхуллах Гюлен) е защитенаСАЩ буквално се превърнаха в страна, където терористичната организация ПКК е под закрила„, критикува остро турският президент.

„Имам проблем с разбирането на онова, което САЩ се опитват да сторят с всички тези събития“, допълни Ердоган.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram