Кавгата между Германия и Турция се изостря, германците обмислят да се изтеглят от „Инджирлик“

Германските военни се подготвят да се изтеглят от турската военновъздушна база „Инджирлик”, след като кавгата между двата натовски партньора ескалира, съобщава германското издание „Шпигел”.

Германия през декември се съгласи да изпрати разузнавателни самолети „Торнадо” и самолет-цистерна в „Инджирлик”, която се намира в Южна Турция, за да подпомогне многонационалната коалиция в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) и понастоящем има около 240 войници, позиционирани там.

Ала Турция многократно отказваше да позволи посещения в „Инджирлик” на германски политици, което накара по-малкия коалиционен партньор в германското правителство, Германската социалдемократическа партия, да настоява Германия да напусне военновъздушната база.

Разрешението Германия да ползва „Инджирлик” изтича в края на годината, като социалдемократите заплашиха да блокират неговото удължаване.

„Ако вече не е възможно да посещаваме нашите войници, тогава не е възможно удължаване на разрешението за ползване”, посочил военният експерт на социалдемократите Райнер Арнолд.

Без да цитира източниците си, „Шпигел” пише, че германското военно министерство проучва дали може да прехвърли своите сили от „Инджирлик” в Йордания или Кипър.

Напрежението между Германия и Турция нарасна заради решението на Бундестага да определи като геноцид кланетата на арменци от османските турци през Първата световна война, както и заради това, че Анкара заплашва да се отметне от важното споразумение от март с ЕС за ограничаване на потока от мигранти към Европа.

Берлин също така вбеси Анкара, критикувайки репресиите и чистките на президента Ердоган след неуспешния преврат, при които повече от 40 хил. държавни служители бяха арестувани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram