В челото сме по бедност и социално изключване в Европа

Румъния и България си поделят първото място в Европейския съюз по бедност и социално изключване, като през 2014 година 40% от населението в тези държави е било в такава ситуация, се казва в доклад на статистическата служба на ЕС Eurostat. „24,1 процента от общото население на ЕС е било заплашено от бедност и социално изключване през 2014 година. В Чехия в риск са били 14,8 на сто, в Холандия – 16,5 процента, а в Швеция – 16,9, по-малко от половината, в сравнение с Румъния и България”, изтъква докладът на Eurostat. Според изследването, има разлики между данните за 2014 и 2008 година.

„Някои държави отбелязаха истински напредък в интегрирането на най-уязвимите членове на обществото. Намаляването на броя на заплашените от бедност и социално изключване хора варира от 0.1 до 5.8 процентни пункта. Държавите членки, постигнали най-голям напредък, са Полша (намаляване от 5.8 процентни пункта на 25 процента), Румъния (с 0.4 процентни пункта) и Словакия (с 2.2 процентни пункта до под 20 процента). Някои държави регистрират растеж в броя на хората, заплашени от бедност и социално изключване. Страните с най-голямо покачване са Гърция, Испания и Естония, където броят на хората в риск е нараснал с между 4 и 8 процентни пункта”, се казва в доклада, цитиран от агенция Аджер прес.

Според публикация на Националния статистически институт, една четвърт от румънските домакинства, съответно 32.8 процента, не са в състояние да покриват разходите си с общия си нетен месечен доход от 2015 година. През 2015 година 36 процента от домакинствата са били в невъзможност да си плащат битовите сметки поради липса на пари, а 16.7 процента не са можели да си плащат за електричеството. Нещо повече, за да се справят с текущите разходи, 6.8 процента от румънските домакинства са използвали спестяванията си, а 6.1 процента са взимали заеми от роднини, приятели и други лица, докато 9.3 на сто са работели допълнително. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram