Терористичен атентат в Барселона. 13 убити, над 100 ранени

Най-малко 13 души са загинали, а над сто са ранени, след като микробус се вряза в пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в четвъртък в Барселона.

До момента имаме обаждане само от един български гражданин, който се опитва да намери сестра си в Барселона. Това съобщи в ефира на БНТ консулът ни в Мадрид Борислав Евлогиев. Ние ще потърсим връзка с испанските власти и ще търсим издирваното лице, коментира още той. * По-късно от Външно министерство уточниха, че към 21.30 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при извършения терористичен акт в Барселона.

Терористичната атака бе подобна на миналогодишната в Ница – превозното средство е изминало около 530 метра по улицата, преди да бъде спряно. Според съобщения в медиите, полицията е арестувала двама заподозрени в атаката, един е ликвидиран при престрелка. Мъжът на чието име е бил регистриран микробусът, е бил задържан, съобщава испанският в. „Публико“. Това е Дрис Укабир, който има регистрация в северното предградие на Барселона Санта Перпетуа де Могода. Отговорност за атентата пое терористичната организация „Ислямска държава“ Сред убитите има трима германци, един белгиец и един грък.
Известният булевард „Ла Рамбла“ е една от натоварените улици в Барселона и предпочитано място за туристи и улични артисти. Испания е една от държавите, които се откроиха като възможни цели на джихадисти. Според екстремистки сайтове страната е мишена заради своята история, тъй като в миналото голяма част от територията й е била под мюсюлманско влияние.

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651 /БГНЕС, АФП, ТАСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram