Двама българи се издирват от близките им в Испания

Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид. „За момента са постъпили при нас два сигнала за хора, които се издирват от техни близки, живеещи в България. Тя е пренасочена към компетентните власти в Каталуния. Предоставената от близките информация не е пълна. Те не са знаели дали близките им имат някакъв испански документ с някакъв номер, не знаят точния адрес“, коментира българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев за агенция Фокус.

 

По думите му след като „има три терористични акта и не може да се изключи да има и по-нататъшни събития и други терористични действия, това не е съвсем приоритет на каталунските власти.“ „Кога ще дойде отговор от тях, не мога да ви кажа. Продължаваме да събираме информация. Българските граждани могат да се обаждат както на дежурните телефони на консулството, така и на телефон на испанските органи – 0034 932 142 124 и 0034 900 400 012“, добави той. Междувременно стана ясно, че туристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания.

„Каталуния е подложена на небивала в последните години терористична атака. За съжаление, случаят в Барселона не е единственият. Оказа се, че съществува връзка между него и взрива, който на 17 август сутринта няколко часа преди Барселона е разтърсил градчето Алканар. Там има 1 починал човек и 7 ранени. Предполага се, че в къщата са се произвеждали взривни устройства от джихадистите. Това е единственият извод, който може да си направи човек, след като чуе изказването на директора на каталунската полиция. Няколко часа по-късно стана атентатът в Барселона“, коментира Евлогиев. По думите му през изминалата нощ има трети терористичен акт. При него около 1.00 часа на крайбрежния булевард в град Камбрилс няколко терористи, за които се смята, че са свързани със случилото се в Барселона, са били засечени от полицията и със своя автомобил са блъснали няколко човека. „Има 6 ранени, двама от които в тежко състояние, но няма починали. Трима от ранените са хора от службите за сигурност. Веднага след сблъсъка, започва престрелка, при която каталунската полиция в резултат на своите бързи действия ликвидира четирима от нападателите, а петият е тежко ранен, арестуван, но по-късно умира от раните си. Цялото движение в града е спряно. Туристи и местни хора не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си“, допълни консулът и уточни, че до момента сведенията са, че те са блокирани поради течащото разследване.

„Каталунската полиция е заловила двама от терористите, като единият е Дрис Уакабир Сопрано. За него се смята, че е наел вана, който е помлял всичко в центъра на Барселона. Самият Дрис твърди, че без негово знание са използвани документите му. Има разследване и по този случаи. Един от заподозрените за евентуално изземване на документите на Дрис и използването им за такива цели е неговият по-малък брат“, каза още Борислав Евлогиев.

actualno.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram