Зариф: САЩ превърнаха Персийския залив в кибрит, готов да пламне

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ, че са превърнали региона на Персийския залив в „кутия кибрит, готова да се запали„, съобщава „Ал Джазира“, цитирана от „Ройтерс“.

Водният път в Персийския залив „е тесен и ще стане по-малко безопасен, след като чуждестранни (военни) кораби увеличават присъствието си в него“, обяснява Зариф.

„Регионът се превърна в кутия кибрит, готова да се запали, защото Америка и съюзниците й го заливат с оръжия„, каза той.

Зариф, който пристигна в неделя в Доха, се срещна в понеделник с катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани за разговори и за да предаде това съобщение, съобщават иранските държавни медии.

Катар, където е една от най-големите американски военни бази в Близкия изток, се опитва да не бъде въвлечен в ескалиращия конфликт между Вашингтон и Техеран.

По-рано стана ясно, че съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън призовава Великобритания за по-строга и твърда позицията по отношение на Иран.

Иран разкри нова радарна система с обсег от 400 км (250 мили), която може да проследи дронове и ракети.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призова Южна Корея да изпрати войници, които да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран.

Еспер призова и Япония да помогне за защитата на корабоплаването в пролив Ормуз.

Ентусиазмът за плана сред американските съюзници е смесен –Великобритания иска да участва, Израел също, но Германия отказа,Австралия няма особено желание и също така не иска американски ракети на територията си.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram