Израел спечели битката за архива на Кафка

Битката за литературното наследство на Франц Кафка най-после приключи. Върховният съд на Израел определи, че ръкописите са  собственост на Националната библиотека на страната, съобщи theguardian.com. Сегашната им притежателка, жителката на Тел Авив Ева Хофе, трябва да ги предаде в най-кратки срокове. От библиотеката твърдят, че скоро ще направят колекцията достъпна онлайн. Тя не е в пълния си вид, част от скъпоценните манускрипти са продадени, като някои от тях са в Германския литературен архив в Марбах.

Роденият в Прага Кафка умира през 1924 г. Той поръчва на приятеля си Макс Брод да изгори архива му след смъртта му. Брод не посмява да постъпи така и взима ръкописите със себе си, когато през 1939 г. бяга от нацистите в Чехословакия и отива в Палестина.

През 1968 г. от завещанието на Брод става ясно, че архивът на Кафка е завещан на секретарката Естер Хофе. Вменено й е задължение да публикува трудовете, а оригиналите да бъдат съхранявани от подходяща институция. Хофе наистина издава произведенията на Кафка на немски език, но през 1973 г. тръгва да продава ръкописите на търг. Тя успява да продаде „Процесът” за 2 млн. долара. Тогавашният главен прокурор на Израел я предупреждава, че няма право да се разпорежда с тях.

Естер Хофе умира през 2007 г. и оставя литературното наследство на Кафка на дъщерите си. Библиотеката завежда дело срещу тях. Те отказват да предадат архива, чиято стойност е оценена на милиони долари, като твърдят, че майка им можела да се разпорежда с него, както намери за добре. Върховният съд посочва, че Макс Брод не е искал собствеността му да бъде продадена на най-висока цена, а да намери подходящото си място в културна институция.

http://skif.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram