Мексико се готви за тропическата буря Франклин

Мексиканските власти подготвиха убежища, разчистиха отводнителните канали и обявиха затварянето на летище близо до бреговете на Карибско море, готвейки се за тропическата буря Франклин, предаде тази вечер АП.

Американският Национален център по ураганите в Маями съобщи снощи, че поривите на вятъра в тропическата буря са достигнали 95 км/ч. Франклин се намира в северозападната част на Карибите, край бреговете на Хондурас и се движи със скорост 21 км/ч на запад-северозапад. По последни данни бурята се намираше на 310 км на изток от мексиканския град Четумал, столица на щата Кинтана Роо.

Щатското правителство съобщи, че летището в Четумал ще затвори в 18.00 ч. местно време (21.00 ч. по Гринуич). В района се подготвят убежища, като един от тях е предназначен специално за обитателите на Махахуал, популярно селище на крайбрежието.

Очаква се Франклин да достигне полуостров Юкатан тази вечер, като силата му почти ще достига тази на ураган. След това според предвижданията бурята ще мине над Мексиканския залив, насочвайки се към Централно Мексико.

В района от Четумал до Пунта Ален е издадено предупреждение за урагани. Тъй като ветровете на тропическата буря засягат района, разположен на 220 км от центъра й, е възможно в късния следобед ефектът от преминаването да бъде усетен и в Белиз./ Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram