Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Хирошима отбелязва 74-ата годишнина от атомното бомбардиране на града, като кметът му поднови призивите за премахване на такива оръжия и изисква от японското правителство да направи повече., съобщава „Таймс“.

Кметът Казуми Мацуи изрази загриженост в мирното си обръщение относно възхода на самоцелната политика в света и призова лидерите да работят постоянно за постигане на свят без атомно оръжие.

Днес по целия свят виждаме егоцентричен национализъм в изкачване, напрежение, засилено от международно съперничество, с ядрено разоръжаване в застой„, коментира Мацуи в своята мирна декларация.

Той призова по-младите поколения никога да не забравят атомните бомбардировки и войната като просто някакво събитие от историята, а да мислят, като призова световните лидери да дойдат и да посетят градовете пострадали от ядрена бомбаза да научат какво се е случило.

Премиерът Шиндзо Абе призна нарастващите различия между ядрените и неядрените държави.

Япония се ангажира да служи като мост между ядрените и неядрените държави и да ръководи международните усилия, като същевременно търпеливо се опитва да ги убеди да си сътрудничат и да водят диалог“, обяснява Абе в обръщението си по време на церемонията.

Той обещава да запази пацифистките и ядрени принципи на ядрената политика на Япония, но не обеща да подпише договор.

Оцелелите, техните близки и други участници отбелязаха взрива в 8:15 ч. с минута мълчание.

Тържествената церемония в Хирошима е часове след като Северна Корея проведе ракетни тестове.

Кметът на Хирошима настоява Япония да се присъедини към договора за забрана на ядрените оръжия, Абе отказва, пише японският „Киодо Нюз“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза в своето послание:Светът задължен на хората в Хирошима и Нагасаки, другият бомбардиран град, за тяхната смелост и морално лидерство за напомнянето на всички за човешката цена на ядрената война„.

Папа Франциск планира да посети Хирошима и Нагасаки през ноември по време на първото папско посещение в Япония откакто Йоан Павел II обикаля през февруари 1981 г.

74-годишният Ясуо Кубо, който преживява бомбардировките като бебе коментира: „Не трябва отново да водим война. Всеки ще разбере, ако дойде тук.“

В края на Втората световна война, в утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy“ (в превод – „малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба – „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Във връзка с това днешният ден е определен като Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие, както и Ден на Хирошима. До този момент САЩ не се извинили официално на Япония за употребата на двете ядрени бомби, чиято радиация все още отнема животи.

За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора – в „индустриални количества“.

Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената си армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения.

Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви.

Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.

На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.

Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отмененаа японците решават да не прихващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врагът атакува, но това не се очаква“.

В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля „Малчугана“ в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 „Суперфортрес“ хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. „Дебеланкото“, както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци– също цивилни, както и в Хирошима.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram