Алексис Ципрас: Референдумът на 5 юли нямаше алтернатива

Провеждането на референдум в Гърция на 5 юли, на който около 62 процента от гърците гласуваха против налаганите от кредиторите нови мерки на строги икономии, нямаше алтернатива, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за радио „Кокино“, предаде ТАСС.
По думите на Ципрас решението за референдума е носило със себе си много голям риск, но друга алтернатива е нямало, отчитайки факта, че кредиторите са предлагали споразумение с изключително трудни мерки на строги икономии, „които са били много по-лоши от това, което имаме днес, без каквато и да било възможност за оцеляване“.
Оценявайки това, което страната е спечелила след референдума, премиерът заяви, че от обещаните преди от кредиторите 13 милиарда евро „ние стигнахме до трета кредитна програма на сума от около 83 милиарда евро за три години плюс споменаването от партньорите за /бъдещо/ съкращаване на държавния дълг“.
Развитието на еврозоната ще бъде различно в следващия период, каза Ципрас.
Благодарение на референдума успяхме да изведем проблема с гръцката задлъжнялост на международно ниво, „да покажем суровите лица на партньорите и кредиторите“, каза Ципрас, цитиран от ТАСС.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram