Иран изпита балистична ракета

Иран е изпитал балистична ракета със среден обхват Shahab-3 в сряда, обяви американски военен представител, който увери, че ракетата не представлявазаплаха за американските или други западни кораби и военни бази в региона, пише „Ню Йорк таймс“.

Ракетата е изстреляна от южното крайбрежие на Иран и е паднала източно от Техеран, поясни източникът и добави, че е прелетяла разстояние от 1100 километра. През целия полет ракетата е останала във въздушното пространство на Ислямската република.

Източникът отбеляза, че внимателно са следили полигона, докато Иран е подготвял ракетното изпитание.

Въпреки опитите на Пентагона да минимизира стратегическата важност на проведения в сряда пуск, изглежда тестът е политическо съобщение от Иран и послание към Европа.

Изпитанието на ракети не е забранено от ядрения договор от 2015 г. Но Съветът за сигурност на ООН прокара резолюция, с която призовава Иран да не изпитва балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, както и балистични ракетни технологии.

Shahab-3 е в арсенала на Иран от две десетилетия. Базирана на севернокорейски дизайн, наричана No-Dong, ракетата е с обсег на действие 1000 километра. Но има вариации, които могат да достигнат до Европа.

Израелски и западни експерти обаче алармират, че ракетата може да бъде снабдена с ядрен заряд.

Няколко часа след изпитанието на Иран Северна Корея изстреля две ракети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram