ЕС разреши на Австрия да депортира мигранти

Върховният съд на ЕС постанови, че законът, който изисква мигрантите да искат убежище в първата държава, която достигнат, трябва да се прилага дори и при изключителни обстоятелства, съобщи Би Би Си (BBC).

Делото, заведено от Австрия и Словения, може да засегне бъдещето на няколкостостин души, пристигнали в тези страни по време на голямата бежанска вълна през 2015 и 2016 г.

Решението засяга две афганистански семейства и сириец, които подали молба за убежище, след като напуснали Хърватия.

 

Съдът отсъди, че Хърватия трябва да вземе решение за тях.

Бежанската криза избухна през лятото на 2015 г., когато един милион мигранти и бежанци нахлуха в Европа през Западните Балкани. Според т. нар. регламент от Дъблин бежанците трябва да търсят убежище в първата държава от ЕС, до която достигнат. Но Германия прекрати споразумението за сирийските бежанци, спирайки депортирането им към първите страни, в които са дошли.

От август 2015 г. стотици, а понякога и хиляди, мигранти пристигаха всеки ден в Австрия, първоначално през Унгария, а след това и през Словения. Много от тях искаха да пътуват до Германия, но

около 90 хил. са подали молба за убежище в Австрия, което се равнява на 1% от населението на страната.

Сред тях са две сестри от Афганистан Хадиджа и Зейнеб Джафари и техните деца, които пристигат на австрийската граница през февруари 2016 г.

Стефан Кламър, адвокат на благотворителна организация, разказва: „Те идват от Македония за няколко дни директно в Австрия, а на австрийската граница са допуснати, защото са заявили, че искат да отидат в Австрия и да поискат убежище“.

За разлика от много други афганистанци сестрите Джафар не го получават. Австрийските власти в крайна сметка решили, че те

трябва да бъдат депортирани обратно в Хърватия съгласно дъблинския регнамент.

Случаят на сестрите Джафари и на сириец в Словения в същата ситуация, беше отнесен до Европейския съд. Той постанови, че пресичането на хърватската граница трябва да се счута за нередовно, съгласно регламента от Дъблин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram