Вторничните трусове в Егейско море продължават

Вторичните трусове в Гърция, в района на остров Кос, намаляват по сила, но има вероятност някои от тях да достигнат магнитуд около 5 и повече по скалата на Рихтер. Това заяви пред БНР сеизмологът проф. Емил Ботев.

По думите на Ботев се очаква вторичните трусове от голямото земетресение в Егейско море да продължат поне още 1 година. Ботев успокои, че тези трусове няма да бъдат усетени в България.

Припомняме, земетресението миналата седмица, засегнало най-много остров Кос и Бодрум, отне живота на двама души, а повече от 500 пострадаха. То беше с магнитуд от 6.7 по скалата на Рихтер. Земетресението причини изключително много щети в района.

Ботев допълни, че земетресението в Егейско море е било по-мощно в сравнение с земетресението в Перник от 2012 година. Припомняме и че земетресението в Перник беше с магнитуд от 5.6 по скалата на Рихтер.

По думите на Ботев пернишкото земетресението е било около 30 пъти по-слабо от това в Егейско море. То е било по-слабо по сила и по енергия.

Ботев обясни и че най-опасни за България продължават да бъдат сеизмичните зони в съседните страни – Румъния, Гърция и Македония. Според него най-опасното огнище около България е това във Вранча, Румъния.

Сеизмологът добави и че най-силните земетресения у нас в бъдеще евентуално могат да се случат в района на Кресна и Кресненското дефиле, където в миналото е имало доста силни трусове. Нямало обаче повод за притеснение, защото в земните пластове не се наблюдавало струпване на голямо напрежение -„ние сме си разтоварили напреженията в много близко минало, а натрупването на тези напрежения е изключително бавно на територията на нашата страна“.

По-рано днес сеизмологът проф. Рангел Гюров посочи, че ако у нас има повишена сеизмична активност, вероятно е тя да е около 4-6 септември или 18-20 септември. Според него Велинград и Гоце Делчев са местата, където е най-вероятно да има земетресение у нас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram