Учени: Идат брутални природни катаклизми, човечеството е в опасност!

Международен екип от учени, воден от бившия топ специалист на НАСА по климата Джим Хансен, призовават човечеството да започне възможно най-бързо да премахва въглеродния диоксид от атмосферата. Ако не го направи, обрича следващите поколения на постоянни природни катаклизми или да харчи трилиони, за да ги предотвратява, съобщава в. The Independent, цитиран от vesti.bg.

Светът вече значително е надвишил поставените ограничения за забавяне на глобалното затопляне. През 2016 г. количеството въглероден диоксид в атмосферата е прехвърлило 400 части на милион, което се смяташе за символичната граница. Смята се, че прескачането ѝ означава, че е много малко вероятно замърсяването да слезе отново под нея в рамките на това поколение.

Според учените вече не е достатъчно просто човечеството да намалява вредните емисии, които произвежда. Те смятат, че вече трябва да се премине към прилагането на методи, които физически да извличат въглеродния диоксид от атмосферата.

Проучванията им показват, че чрез подобни методи трябва да се извлекат около 12.5% от въглеродния диоксид в атмосферата, за да има ефект.

Това може да стане по няколко начина. Първият и най-евтиният е усилено засаждане на дървета и растителност.

По-скъпата и сложна алтернатива е разработка на инфраструктура, която да изсмуква въглеродния диоксид от въздуха. Подобна технология може да струва 535 трилиона долара само през този век.

Но според учените другата алтернатива е харченето на още повече пари за борба с последствията от влошаващия се климат и зачестяващите бедствия./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram