Клоунадата на Ердоган

Събитията в Турция бяха нещо като нощен ураган, информацията бе противоречива, сбита, но все пак успяхме да направим правилните изводи…

 

Първото, което буквално боде в очите на познавачите на историята на Турция, е следното: да, «простреляха турски военни».

 

«Държавен преврат» — ОХ.

 

През 1960, 1971 и 1980 г. им се получи по-значимо.

 

Този път се получи нещо като «пиш, пиш», ако ме разбирате какво искам да кажа.

 

Броят на войниците, участващи в метежа се оказа твърде малък. Командваха ги НЕ група влиятелни висши армейски мъже, а някакъв полковник — Мухарем Косе.

 

Не е нормално, нали…

 

Някак си не е солидно за опит за държавен преврат.

 

Второ, аналогични са и глупавите действия на «метежниците».

 

От какъв зор те трябва да обстрелват от танковете си турския парламент, в който няма кьорав човек, както се казва?! През нощта?!

 

Защо метежниците от хеликоптерите са обстрелвали правителствените сгради — в частност, щаб-квартирата на националното разузнаване и офиса на компанията на спътниковата система «Турксат»?

 

Подобни сгради НЕ се обстрелват, а се превземат!

 

А защо не ги превзеха?

 

Там дори нямаше хора.

 

Шепата метежници не рискуваха да щурмуват крепостта на разузнавачите, а ги обстреляха с вертолет.

 

Общо взето, грозните революционери били само…500 човека!

Т.е. непълен батальон.

 

Президентският дворец се опитали да го завземат…., забележете — 13 човека!

Ох.

13 човека!

Президентският дворец!

Ах.

 

 

Трето — НИТО ЕДНА МЕДИЯ не публикува исканията на метежниците или тяхната програма.

Да, наистина, нито една.

 

Никакви лозунги, възвания, програми, листовки — само някакви въоръжени «психари» започнали да тероризират Анкара и Истанбул, дори без да се опитат да обяснят действията си…

 

Разбира се, народът не им оказал никаква подкрепа…

 

Четвърто — Твърди се, че вече са арестувани стотици «превратаджии». Т.е. над 700 военни са се предали в плен, а уж са знаели какво искат, от кого го искат, щом са тръгнали да свалят властта. 

 

Т.е. войниците въобще не са умирали от желание да сдадат богу дух за нещо или някого.

 

Пето — Ердоган е вече обвит в шоколад, т.е. вече има вид на мачо, който е победил някакви си метежници.

 

Не, Ердоган не е просто в шоколад, той буквално е вече една огромна сватбена торта.

 

Само го погледнете какъв е джигит, храбрец, твърда ръка — и бум, при хората на летището.

Въх.

 

Лично заяви пред множеството, че «остава със своя народ», и О, ЧУДО, само божествената ръка му помогнала да избегне смъртта в хотела преди минути буквално.

 

Тук народът започва да охка и да ахка, да лее сълзи, дори да реве за тоз трубадур на народните правдини, дори китки захвърчаха в небесата…

 

Рейтингън удари в десетката.

 

Шесто — Ердоган моментално обвини за случващото се Гюлен, опозиционерът-емигрант, избягал след скандала с Ердоган в САЩ.

 

Гюлен веднага се отрече да има общо с метежниците, но официалната гледна точка на Анкара е такава: да, това е Гюлен, не е изключено зад него да стоят привърженици на ислямизацията на Турция.

 

«Турция вече не е същата. Методите на нова Турция вече са други. Ще използваме тези методи. Привържениците на преврата трябва да знаят, че ние няма да се отклоним от набелязания път, дори ако за това се наложи да отдадем живота си», — каза Ердоган.

 

Бум. Въх! Въй! Аха!

 

Фактите са видни.

 

Какви са изводите?

 

— ако военните бяха подготвили истински заговор, то той щеше да успее. Пример — нееднократните успешни военни преврати в Турция през миналия век. Т.е. военните знаят как се прави държавен преврат.

 

  • така, както се проведе целият този цирк, той нямаше шансове за успех. Никакви. Нулеви. Дори случайни. 500 човека могат да бъдат ликвидирани само от личната охрана на президента. И това също го знае всеки военен.

  • за метежа се обвиняват не конкретни лица вътре в турския елит, а Гюлен, който стои някъде там далеко, демоничен, зад всяка интрига…

  • Всичко това говори за следното:

  • В Турция реални метежници не е имало!

 

След случилото се Ердоган има всички шансове да направи с изплашения си народ всичко, каквото поиска — жестока парламентарна република например. С това той окончателно ще завърже на възел всичката прежда, която се размотава около него, и ще се превърне в пълновластен автократор.

 

Точно затова и беше направен този цирк

 

Метежниците само бяха използвани, те дори не са разбирали какво правят. Вижда се как бързо и доброволно се предават без никаква, ама без никаква съпротива….

 

С една дума, предотвратеният държавен преврат не беше никакъв преврат — нито държавен, нито военен.

 

Това си беше ИМИТАЦИЯ, СИМУЛАЦИЯ, КЛОУНАДА…

 

Съвсем в стила на Ердоган.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram