Франция чества празника си, отронва сълза за Ница

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в петък в Париж в традиционния военен парад за националния празник – 14 юли, заедно с американския си колега Доналд Тръмп. След това Макрон отлита за Ница, за да почете паметта на жертвите на атентата преди година. Тогава загинаха 86 души, 450 бяха ранени при атаката с камион срещу мирни граждани. На булевард „Шанз-Елизе” шествието, което съвпада със стогодишнината от влизането на САЩ в Първата световна война, ще бъде открито от част, облечена в традиционните за времето униформи с общо 3720 пехотинци, 211 превозни средства от които 62 мотоциклета, 241 коня, 63 самолета и 29 хеликоптера. „Това е прекрасно национално честване. Ние очакваме с нетърпение да участваме. Впечатляващо”, сподели ентусиазирано американският президент в четвъртък следобед по време на съвместната пресконференция с Макрон в Елисейския дворец.

„Нашите две нации са обединени, заедно, завинаги от духа на революцията и борбата за свобода“, добави той. В петък сутринта Макрон ще произнесе „кратка реч“ в края на парада от президентската трибуна, „за да припомни смисъла на националния празник, който отсега нататък е различен, защото отбелязва и годишнината от атентат, който потопи Франция в траур“, сподели той пред антуража си. В Ница, на Лазурния бряг, честването на националния празник ще тежи от емоции. Осемдесет и шест свещи ще бъдат запалени сутринта, преди пристигането на държавния глава. Те са в памет на загиналите при нападението с камиона на известната Английска алея на 14 юли 2016. Тогава около 30 хиляди души се стекоха пред морето, за да гледат огъня на традиционните фойерверки. Мнозинството от тях бяха със семействата си. 86 мъртви за няколко минути Малко след 22:30 часа 19-тонен камион се насочи към емблематичния булевард, и покосяваше човешката вълна по пътя си като се стараеше да има максимум жертви. За по-малко от три минути 31-годишният тунизиец на волана уби 86 души, сред които 15 деца. Над 450 бяха ранени. За атаката пое отговорност джихадистката организация „Ислямска държава” но съдебното разследване не потвърди пряка връзка с убиеца Мохамед Бухлел, застрелян в края на лудия му курс. Деветима заподозрени все още са в затвора, обвинени в различна степен, че са му помагали да се сдобие с оръжия.

Когато президентът на САЩ си тръгне, Макрон отиде в Ница и ще се срещне с опечалените семейства, както и със службите по сигурността и спасителните екипи. Военен парад ще предхожда тържествената церемония, излъчвана на големи екрани. За вечерта е предвиден концерт за всички, след това пускане на балони и запалване на 86 светлинни лъча. Никакви фойерверки в провинцията. Франция удължи за шести път извънредното положение от 2015 година. Тя ще чества националния си празник под наблюдение: близо 86 хиляди полицаи и жандармеристи и 7 хиляди войници участват в операцията „Сантинел”. Четиридесет и четири хиляди пожарникари са мобилизирани от четвъртък, за да се гарантира безопасността на тези, които участват в празненствата. Тържества и други масови събития ще бъдат наблюдавани, както и туристическите зони „с голям наплив”, се казва в съобщение на вътрешното министерство като ще има „специално внимание” към гари и летища. Вълната от кървави атентати отне 239 живота в осем атаки от 2015 година и много опити бяха предотвратени през последните месеци. Военният парад за 14 юли съвпада с дискусиите по военния бюджет на Франция. В обръщението си към военните в четвъртък Макрон определи като недостойно критиките за намаляване на средствата за отбрана да се изнасят публично. „Не е достойно да се разпростират някои дебати на публично място”, каза той. „Аз съм ваш лидер“, отсече и добави, че „няма нужда от никакъв натиск“. /АФП, БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram