Турция засилва мерките за сигурност на автогари, летища и жп линии

Турските власти предприемат допълнителни мерки за сигурност във връзка с охраната и сигурността на автогарите в страната. Решението е било взето след консултации между министерството на транспорта и полицията във връзка със самоубийствения атентат на летище „Ататюрк“, където 45 души загинаха, а над 200 бяха ранени, предаде БНР.

Служителите на автобусните компании ще разполагат със специални регистрационни номера, а билетите ще бъдат с код. Пътници, изпращачи и посрещачи ще се допускат само след представяне на документ за самоличност. Предвижда се в автобусите за някои рисковите области полицаи да следят за сигурността, както и в самолетите.

Подобни мерки ще бъдат предприети и на железопътните гари. От съображения за сигурност на летището „Сабиха Гьокчен“ на азиатския бряг на Истанбул изпращачи и посрещачи не се допускат, а въоръжените с автомати полицаи дежурят в салоните.

Франция е затворила посолството си в Анкара и генералното консулство в Истанбул, също поради съображения за сигурност. Вследствие на предприетите мерки се отменят и инициативите за отбелязване Деня на падането на Бастилията, националният празник на Франция. През годините денят се отбелязва с приеми и различни културни мероприятия, гости са известни френски личности, актьори и изпълнители. Френският генерален консул в Истанбул посочи, че мярката е предприета от „съображения за сигурност“, а също, че е налице „съвпадаща информация“ за сериозни заплахи по време на тържествата за 14-ти юли в Турция. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram