Ключови фигури в новия британски кабинет

Новият британски премиер Тереза Мей назначи съюзници и съперници в кабинета си и създаде две нови длъжности, за да се справят с последиците от „Брекзит”.

Филип Хамънд (министър на финансите) – министърът на външните работи в правителството на Дейвид Камерън бе възнаграден за лоялността си към Мей с висшия пост. 60-годишният Хамънд по-рано заемаше постовете на министър на транспорта и министър на отбраната. Хамънд, който вярва в благоразумното управление на публичните финанси, в миналото бе яростен критик на ЕС, но подкрепи членството на Великобритания в съюза по време на кампанията за референдума.

Борис Джонсън (министър на външните работи) – Водещ активист в полза на „Брекзита” и бивш кмет на Лондон, Джонсън направи сензационно завръщане след две седмици политическа изгнание, като стана първи дипломат на Великобритания. С русата си коса, тромав маниер и склонност да вмята латински изрази по време на речи, Джонсън е един от най-разпознаваемите и колоритни политици във Великобритания.

Дейвид Дейвис (министър на „Брекзит“) – 67-годишният активен участник в кампанията за „Брекзита“ е назначен на новия пост министър за излизане от Европейския съюз. Министър по европейските въпроси през 90-те години в кабинета на Джон Мейджър, той участва в надпреварата за лидерското място в Консервативната партия през 2005 г., но губи от Камерън.

Лиъм Фокс (министър на международната търговия) – Този нов пост отразява необходимостта да се изградят по-силни търговски връзки с държави извън ЕС като Китай и Индия след „Брекзита”. Фокс, изразен евроскептик и законодател, е бивш министър на отбраната, който подаде оставка през 2011 г. след повдигане на въпроси за връзките му с негов приятел лобист.

Амбър Ръд (министър на вътрешните работи) – Бившият енергиен министър в кабинета на Камерън печели признание за енергичната й защита на ЕС в телевизионните дебати за референдума. 52-годишната бивша инвестиционна банкерка има репутация на ефективна и надеждна личност.

Майкъл Фалън (министър на отбраната) – Фалън остава на поста си в министерството на отбраната, който заема от две години. Той подкрепи оставането на страната си в ЕС на проведения референдум. /АФП, БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram