Сръбският синод със заплаха към патриарх Неофит и БПЦ

Сръбската и Българската православни църкви са разменили писмена комуникация помежду си за инициативата МПЦ-Охридска епископия да търси уреждане на нейния каноничен статут, пише македонският специализиран сайт ”религия.мк”

Позовавайки се на източници от Сръбския синод, медията публикува в снимки писмото, което сръбският патриарх Ириней е изпратил до Българската православна църква (БПЦ).

 

Според македонския сайт сръбският патриарх Ириней „използва обидни и заканителни изрази както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква – Охридска архиепископия“.

 

Според Ириней „опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка“ ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви“.

Писмото е изпратено на 17 април тази година. А защо информацията излиза наяве днес – не се уточнява.

 

В последната страница от писмото, изпратено от Сръбския синод, се казва: „Ваше Светейшество, бихме искали с това писмо да Ви предупредим, че подкрепата на Българската православна църква за схизматиците от Бившата югославска република Македония, под предлог, че те се обръщат към Българската патриаршия като към „своя Майка Църква“, може само да навреди на отношенията ни две сестрински църкви и единството на православието като цяло. Затова изискваме от Вас да се анулира решението на Светия Синод на Вашата църква, за да не принудите Свещеното събрание на епископите на нашата църква да вземе решение, което би имало безпрецедентни последици за бъдещите отношения между нашите две църкви“.

 

Миналата есен Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан.

 

В началото на месец януари в Светия Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан – главата на МПЦ-ОА и няколко митрополити.

На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

 

През месец май обаче Светият Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празненствата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram