Момиче с български произход почина в САЩ заради играта „Син кит“

Семейството на момичето иска да отправи предупреждение към близките на всички тийнейджъри

16-годишно момиче с български произход е починало в САЩ заради играта „Син кит“, съобщава CBS North Carolina. Едва след смъртта й, семейството открило множество бележки, снимки и рисунки и разбрало какво точно се е случвало с тийнейджърката преди тя да се самоубие. Днес близките й искат да разкажат за случилото се, за да направят така, че други младежи да не последват съдбата й.

„Започнах да търся повече информация и да чета какво представлява играта. Тогава събрах парченцата от пъзела и си спомних как през уикендите тя ме молеше да се качва на покрива на къщата ни”, споделя майката на момичето.

Докато тече разследването на самоубийството, семейството продължава да търси и да разпространява информация за „Синия кит” с надеждата, че така ще спаси живота на други тийнейджъри.

Виртуалната игра „Син кит“ подтиква деца и тийнейджъри да се самонараняват и е свързана с десетки смъртни случаи в Русия.

Играта има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от „надзорник“ или „ментор“.

Той дава задачи, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип. Задачите, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4:20 часа, гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото. Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram