Брюксел погна Унгария заради крутите мерки срещу НПО-тата на Сорос

Европейската комисия предприе нова наказателна процедура срещу Унгария заради крутите мерки срещу подкрепяните и финансирани от чужбинанеправителствени организации (НПО), които според критици са насочени към американския милиардер Джордж Сорос, съобщава „Франс прес“.

Брюксел също така обяви, че придвижил на следващо ниво отделна процедура срещу Будапеща заради образователния закон, според разпоредбите на който би могъл да бъде затворен подкрепяния от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.

„Днес Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо на Унгария за нейния нов закон за финансираните от чужбина неправителствени организации, приет на 13 юни“, се посочва в изявление на Европейската комисия.

На Унгария се дава един месец да отговори.

В петък Орбан обвини Сорос, че е „борсов спекулант“, който иска да използва своето богатство и неправителствените организации, които той подкрепя, за да „настани милиони мигранти“ в Европейския съюз.

Новата стъпка на Европейската комисия рискува нов сблъсък между Европейския съюз и дяснопопулисткия премиер Виктор Орбан, отбелязва АФП.

Унгарският парламент прие закон през миналия месец, който ще принуди НПО-та, получаващи повече от 24 хил. евро годишно от чужбина, да се регистрират като „подкрепяна от чужбина организация“, или рискуват да бъдат затворени, ако не отговорят на изискванията.

Те също така ще трябва да използват етикета „подкрепяна от чужбина организация“ на техните сайтове, прессъобщения и други публикации.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс коментира: „Гражданското общество е самата тъкан на нашите демократични общества и затова не трябва да бъде несправедливо ограничено в своята работа. Ние проучихме новото законодателство относно НПО-тата внимателно и стигнахме до заключението, че то не е в съответствие с правото на ЕС.“

Тимерманс добави, че ЕС очаква Унгария да се „включи в диалог за разрешаването на този проблем колкото е възможно по-скоро. „Ние очакваме реакция от унгарските власти в рамките на месец“, предупреди той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram