Тръмп изригна: Германия е заложник на руския газ и това е много лошо за НАТО!

„Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия,“ мотивира се американският президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна Германия в началото на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел в сряда, като заяви, че „неподходящата“ газова сделка с Москва я е направила „заложник“ на Русия, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Германия е заложник на Русия, защото получава толкова много енергия от нея“, заяви Тръмп на закуската с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Те плащат милиарди долари на Русия, а ние трябва да ги защитаваме от Русия,“ мотивира се американският президент.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че страните-членки на Европейския съюз и Канада трябва да увеличат военните си разходи на 226 милиарда долара до 2024 година.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по време на срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел, че е „неуместно“ и „нечестно“ Европа да харчи твърде малко за отбрана, докато САЩ защитават Стария континент от Русия благодарение на по-големите си военни разходи.

Тръмп посочил, че САЩ „защитават европейските страни от Русия“, изразявайки несъгласие във връзка със строителството на газопровода „Северен поток-2“, който ще свързва Германия и Русия през Балтийско море.
Американският държавен глава  изтъкна, че Германия е „пленена от Русия“ и че след като проектът за газопровод бъде завършен, Русия в крайна сметка щяла да контролира 70 на сто от територията на Германия, което според Тръмп е „много лошо за НАТО“.

Тръмп също така смята, че САЩ и американските данъкоплатци „плащат много пари“, за да защитават всички.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram