„Малкият кръстоносец“ на режисьора Вацлав Кадринка спечели „Кристален глобус“

Филмът „Малкият кръстоносец“ на режисьора Вацлав Кадринка спечели „Кристален глобус“ на международния кинофестивала в Карлови Вари, съобщиха световните агенции. Лентата разказва за рицар, тръгнал да търси сина си, напуснал семейното огнище под влияние на историите за кръстоносци. В главната роля е Карел Роден.

Босненският „Мъжете не плачат“ продължава да изследва травмите от юговойната, с което заслужи специалния приз на журито. Петер Бебяк бе удостоен като най-добър режисьор за словашко-украинската продукция „Линията“ – история за съвременни контрабандисти през границата между двете държави.

Наградата за най-добра актриса си поделиха Йовита Будник и Елиане Умухире в „Птиците пеят в Кигали“ – история за геноцида в Руанда на полската режисьорка Йоана Кос-Краузе. Руснакът Александър Яценко е изиграл най-добрата мъжка роля – на травмиран шофьор на линейка в „Аритмия“ на Борис Хлебников.

Продукцията от САЩ „Не спирай да се променяш“ – любовна история за аутисти на Рейчъл Изреъл, получи специалната награда за дебют. В раздела „На изток от запада“ наградени са руският „Как Виктор „Чесъна“ отведе Алексей „Компира“ в приюта“ и грузинския „Деде“.

„Кристален глобус“ за изключителен принос към световното кино получиха британският режисьор Кен Лоуч, сънародникът му Пол Лавърти и филмовият композитор Джеймс Нютън Хауърд. А почетните награди на президента на феста отидоха у звездните гости Ума Търман, Кейси Афлек и Джеръми Ренър. Филмът с участието на Ренър „Реки от вятър“ (Тейлър Шеридан) спечели и наградата на публиката.

Въпреки че е фестивал, фокусиран върху киното от Централна и Източна Европа, Карлови Вари и тази година премина без забележимо българско присъствие.

skif.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram